Znati drugačije, zamišljati različito

Sarajevski Pravo Ljudski, festival posvećen dokumentarnom i eksperimentalnom filmu, ove godine donosi niz naslova koji će biti dostupni domaćem gledateljstvu.

pripremila:
Hana Sirovica
arhipelag_630

FOTO: Ostaci (arhipelag), r. Enar de Dios Rodríguez / isječak

Pripremila: Hana Sirovica

Solidarnost, slobodan pristup umjetnosti i kulturi, borba protiv svakog oblika nepravde i briga za okoliš neki su od programskih (i programatskih) okosnica sarajevskog filmskog festivala Pravo Ljudski. Riječ je o manifestaciji koja će uskoro petnaesti put za redom predstaviti međunarodnu selekciju recentnog eksperimentalnog i dokumentarnog filma. Ovogodišnje izdanje održava se u virtualnom obliku, a dio programa bit će dostupan ne samo bosanskohercegovačkoj publici, već i gledateljstvu iz cijele regije. 

Online izdanje ove manifestacije trajat će od 25. studenog od 20. prosinca, a čitav program donosi 51 film u središnjoj selekciji te 10 filmova u sklopu programa za mlade Zumiraj prava. Središnja je selekcija podijeljena u četiri bloka s različitim tematskim sidrištima. “Ovogodišnji program nije iscrpno istraživanje bilo kojeg društvenog pitanja, niti je njegova namjera da sugeriše kako su pitanja koja pokrivaju sekcije festivala najznačajnija pitanja našeg vremena. Umjesto toga, kroz projekcije nezavisnih filmova različitih tematskih određenja, program 15. izdanja potcrtava moć intersekcionalnosti i međuzavisnosti, ohrabrujući kolektivno preosmišljanje i zajedničko oblikovanje društvenog okoliša”, stoji u najavi festivala.

Prvi blok, naslovljen Nakon što mapa zemlje prekrije zemlju prateći uključuje filmove koji propituju odnos organskog i prirodnog te tehnološkog i nametnutog, a među filmovima koji će biti dostupni u Hrvatskoj nalaze se Apiyemiyekî? brazilske autorice Ane Paz te Kako na nebu, tako i na zemlji libanonske redateljice Sarah Francis

Drugi blok, koji će biti moguće pogledati između 2. i 7. prosinca, direktnije se hvata ukoštac s posljedicama tlačiteljskih struktura. “Različiti oblici kolonijalizma, imperijalizma i porobljavanja imaju jednu zajedničku karakteristiku: nasilje, i to nasilje nad tijelima, bilo da su to tijela životinja, ljudi, ili tijelo same Zemlje”, piše u objašnjenju bloka  Na mom raspadajućem tijelu, ljudi će vesti svoju budućnost. Program dostupan u regiji uključuje Ouvertures koji su režirali Louis Henderson i Olivier Marboeuf i Uzrok smrti Jyoti Mistry, film koji tematizira strukturno nasilje nad ženama.

Treći po redu blok Politika običnih: briga i političke popravke donosi čak sedam naslova dostupnih u Hrvatskoj, među kojima izdvajamo Oni koji, na udaljenosti, liče na druge autorice Jessice Sarah Rinland Cenote jepanske redateljice Kaori Oda. “Četvrta i zaključna sedmica, pak, naglašava hitnost osmišljanja drugačije budućnosti koja, sada to pouzdano znamo, ne počiva na jednoj jedinstvenoj viziji ili ideologiji, nego upravo na njihovom mnoštvu”, objašnjavaju organizatori posljednji blok naziva Zajedničko oblikovanje pluralnog i kolektivnog: znati drugačije, zamišljati različito. On uključuje čak pet naslova koji će biti dostupni u Hrvatskoj, a među njima ističemo Bijeli Božić hrvatskog autora Josipa Lukića te  Calamity Jane & Delphine Seyrig: pričahommage glasovitoj feminističkoj filmašici Delphine Seyrig koji potpisuje Babette Mangolte.

Pored filmova uključenih u ova četiri bloka, u sklopu Pravo Ljudski festivala u online obliku održat će se dvije festivalske diskusije koje će se emitirati uživo putem festivalskih društvenih mreža. Pravo Ljudski otvorit će se 25. studenog u 20 sati čileanskim filmom Kordiljeri snova Patricija Guzmána, a čitav program potražite ovdje.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano