Za okolišnu pravdu, bez okolišanja

Ovogodišnje izdanje Okolišnog filmskog festivala istražit će okolišnu, društvenu i ekonomsku nepravdu, ali i ponuditi žanrovski raznolike vizije bolje sutrašnjice.

pripremila:
Hana Sirovica
how-to-let-go-of-the-worldor-9-things-climate-cant-change-sundance-2016

Kako pustiti svijet i voljeti sve što klima ne može promijeniti, r. Josh Fox. 

Pripremila: Hana Sirovica

Okolišni filmski festival, poznat i kao OFF, godišnje je događanje koje organizira Aktivistička grupa Zelene akcije. Pokrenut je 2014. godine s ciljem približavanja okolišnih tema široj publici, kao nastavak dugogodišnje Akcijine borbe i zalaganja za pravedniji pristup okolišu. Okolišna pravda se pritom promatra kao cjelina koja uključuje ekonomsku i društvenu pravdu, a takav je pristup prisutan i u festivalskoj koncepciji.

Filmski program sedmog izdanja OFF-a održat će se u prostoru zagrebačke Kinoteke između 16. i 19. rujna, a selekcija i ove godine uključuje dugometražne dokumentarne “hitove” poput makedonskog filma Medena zemlja, dokumentarnog spektakla Priča o plastici ili pak Kako pustiti svijet i voljeti sve što klima ne može promijeniti, intimnog filmskog istraživanja klimatskih promjena koji će otvoriti festivalski program.

Žanrovska raznolikost i otvorenost različitim stilovima važan je dio OFF-ovog pristupa filmu, pa tako svakog dana festivala program uključuje (anti)promidžbeni predah uz izbor “satiričnih reklama”, eksperimentalnih i animiranih kratkometražnih filmova koji umjesto promoviranja nekog proizvoda u komičnoj ili začudnoj maniri propituju konzumerizam te demontiraju imperative produktivnosti i potrošnje koji oblikuju naše ubrzane svakodnevice.

Uz satirični eksperimentalno-filmski predah u posljednjem danu festivala prikazat će se i zasebni blokovi kratkih igranih i eksperimentalnih filmova, a OFF će zatvoriti izbor kratkog animiranog filmova. Uz selektore_ice iz Zelene akcije, programu su pridonijeli i učenici_e Klasične gimnazije te umjetničkih škola iz Zagreba i Zaboka, pa će se u sklopu OFF-a predstaviti izbor njihovih filmskih radova. 

Kao i svake godine, ulaz na sve projekcije OFF-a je besplatan. No zbog epidemioloških je mjera broj gledatelja ograničen, a prije projekcije karte potrebno je preuzeti ulaznice. Cjelokupan program, koji osim filmskog dijela uključuje i radionički i vizualnoumjetnički segment, dostupan je na stranici festivala. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano