Posvećenost cjelovitom dokumentarizmu

Liburnia Film Festival i nakon devetnaest godina dosljedno ulaže u sistematičan pristup distribuciji i promociji domaćeg dokumentarnog filma.

pripremila:
Martina Kontošić
liburniaLFF 16, 2018. (Foto: Tanja Kanazir)

Pripremila: Martina Kontošić

Najstarija domaća manifestacija posvećena dokumentarnim filmovima i nakon osamnaest izdanja dosljedno ulaže u cjelogodišnji program i obuhvatni odnos s autorima i producentima dokumentarnog filma, ali i publikom. Devetnaesto izdanje Liburnia Film Festivala u Opatiji i ove godine nije samo natjecateljski program, nego i edukativni, a svojim uvodnim i popratnim programima ulaže u širu promociju domaće dokumentaristike.

Turneja Liburnia uplovljava od svibnja se održava u nizu hrvatskih gradova promovirajući prošlogodišnje pobjednike i najavljujući novo izdanje. Ususret LFF-u u Riijeci se organizira i Slučajno kino koje dokumentarne filmove donosi na neočekivane lokacije. Od svog trećeg izdanja Liburnia Film Festival u suradnji s riječkim Filmaktivom i zagrebačkim Restartom, suorganizatorom Festivala, organizira besplatan edukacijski program. Ove se godine u program uvodi i radionica rough cuta za dokumentarne projekte koji se nalaze u ovoj ranijoj produkcijskoj fazi. Autori šest odabranih projekata iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije sudjelovat će u radionici s voditeljicama edukacije, renomiranim montažerkama Jelenom Maksimović i Hrvoslavom Brkušić.

Ovogodišnje izdanje donosi i novost u obliku suradnje s beogradskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs. Tim se povodom u nedjelju, 22. kolovoza, održava pretprojekcija pobjedničkog filma prošlogodišnjeg izdanja beogradskog festivala, Govori da bih te vidio redateljice Marije Stojnić, po prvu puta kao kino na otvorenom aktivirajući još jednu opatijsku lokaciju – Amerikanske vrtove.

Festival na maloj Ljetnoj pozornici 23. kolovoza otvara hrvatska premijera filma Trafika autorice Dore Slakoper, inspiriranog člankom o radnim uvjetima prodavača u malim dućanima objavljenim na stranicama Mreže antifašistkinja Zagreb. Radnici su u fokusu još jedne festivalske projekcije; film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića u razdoblju od pet godina prati pothvat radnika tvornice ITAS koji su 2005. preuzeli njeno upravljanje. Kompleksne teme teme dominiraju i ostatkom programa. Film Uvala Davora Konjikušića i Nike Petković snimljen je na prostoru uvale Slana, lokalitetu prvog koncentracijskog logora u NDH, a propituje postupak (povijesnog) brisanja i negiranja mjesta zločina. Temom granice i migracija iz pozicije lokalaca i migranata bavi se film Žica Tihe K. Gudac, o kojem je nedavno pisala Dora Sivka, a granici iz jednog drugog rakursa pristupa Marina Aničić s filmom Dubica.

O utjecaju na prirodni i urbani okoliš govore filmovi Horizont Tanje Deman i Nulti krajolik Brune Pavića. Lika / bez naslova Ane Hušman krajoliku pristupa kroz prizmu osobnih i društvenih uvjetovanja. Prostor je u centru eksperimentalnih filmova Monolog o Puli Elvisa Lenića i Bijeli Božić Josipa Lukića, a jedan čovjek u fokusu filma Martin Torpedo Tonija Jelenića. Split Renate Poljak suptilno nudi paralelu između grada i intimne priče dvoje ljudi, a u obiteljske odnose poniru i filmovi Damira Markovine Čekaj me i Sve kaj ti nikad ne budem rekla Bele Bračko Milešević. Različite razine i pristupe autorefleksiji obuhvaćaju filmovi Sad sam ja Irena Jasmine Beširević, Neke se stvari nisu dogodile a mi ih svejedno pamtimo Tamare Bilankov, Jednog petka popodne Lucije Brkić, Plejade Mateje Zidarić i Pater Martine Marasović.

U programu će biti moguće pogledati i višestruko nagrađivani film Ivana Ramljaka O jednoj mladosti, kao i film osječkog fimaša i umjetnika Ivana Faktora Osijek <-> Kopenhagen, grad traži ubojicu, kao videodnevnik proljeća 1992. i sliku jedne generacije.

Dijelom natjecateljskog programa je i film Jedna od nas Đure Gavrana, koji će zbog svoje tematike biti uvod u tribinu Kad nasilje živi doma. Organizatori tribinu donose u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava čije će zaposlenice, koje svakodnevno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, razgovarati s Đurom Gavranom o njegovom filmu i problemu seksualnog nasilja u društvu.

Kroz popratni filmski program posjetitelji će također moći vidjeti i retorspektivu dokumenatrnih filmova Đure Gavrana, a program Regionale prikazat će filmove autora i autorica ili produkcijskih kuća iz Primorsko-goranske ili Istarske županije. Popratni program predstavit će i Kinedok, međunarodnu alternativnu mrežu za distribucuju dokumentarnog filma.

Detaljni raspored filmova, kao i informacije o ulaznicama moguće je pronaći na web stranici organizatora.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano