Filmski susreti nove vrste

Godinu dana nakon odluke o zatvaranju kina Europa, Zagreb Film Festival pokreće online platformu s ciljem održavanja kontinuiteta dostupnosti kvalitetnog filmskog programa.

pripremila:
Ivana Pejić
kino_europa_630FOTO: kinoeuropa.hr

Na 95. rođendan kina Europa koji se obilježava 8. travnja, Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival pokrenula je internetsku platformu Kino Europa Online, s filmovima koji su do prije godinu dana činili redovni repertoar kultnog zagrebačkog kina.

Odluku o njegovu gašenju objavio je početkom travnja 2019. direktor organizacije Boris T. Matić, nakon što je u Varšavsku 3 stigla odluka gradske vlasti da ZFF-u ne produži ugovor o zakupu kina. Osim brojnih festivala i drugih organizacija koje su ovu vrijednu infrastrukturu koristile za svoje programe, negativne posljedice takve odluke u velikoj je mjeri osjetila i publika željna nekomercijalno orijentiranog filmskog repertoara.

“Cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu”, ističe se u priopćenju Zagreb Film Festivala.

U virtualnoj videoteci zasad je dostupno pedesetak naslova suvremenog međunarodnog autorskog filma, prikazivanih u razdoblju od 2009. do 2019. godine. Simbolično su podijeljeni na Veliku dvoranu, u kojoj se prikazuju suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja vodi na nedavno pokrenutu internetsku platformu croatian.film koja okuplja domaću kratkometražnu produkciju. Ponuda je žanrovski raznolika, a uključuje i filmove namijenjene najmlađoj publici koji su činili izuzetno važan segment programa kina Europa. Na platformi se mogu pronaći i vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, a iako se program naplaćuje (cijena najma je 10 do 18 kuna), u narednih mjesec dana odabrani filmovi srijedom i nedjeljom bit će dostupni besplatno.

Što se tiče zgrade u Varšavskoj, njena budućnost zasad ostaje nepoznata. Nakon najavljene renovacije zbog koje je prekinut rad kina, godinu dana kasnije čini se da pomaka nema, kao što nema ni konkretnih planova niti mjera za obnovu. Nije poznato ni jesu li dvorane pretrpjele štetu u potresu koji je najteže pogodio sam centar grada i na obližnjim objektima prouzrokovao teška oštećenja.

“Činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, a s nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja”, poručuju iz ZFF-a.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano