O slikama, tijelima i gomilama

Predavanjem Dissolving the self. Becoming many Pablo Martínez istražuje različite povijesne trenutke izgradnje kolektivnog "mi".

pripremila:
Ivana Pejić
Pablo Martínez

Četvrto izdanje WHW Akademije – internacionalnog umjetničkog studijskog programa kustoskog kolektiva WHW / Što, kako i za koga u fokusu ima različite aspekte umjetničkih ekologija. S obzirom na to da se odvija u razdoblju koje i dalje predstavlja izazov za umjetničku produkciju i međunarodnu suradnju, ovogodišnje izdanje kombinira online i offline susrete u kojima polaznici istražuju sudioničke načine proizvodnje umjetnosti i znanja. Tako se nakon višemjesečnog intenzivnog rada online, sudionici Akademije i tim profesora u kojem se nalaze Ivana Bago, Vlatka Horvat, Pablo Martínez i WHW nalaze i fizički, na ljetnoj školi koja se održava u Zagrebu od 9. do 15. svibnja.

Program otvara istraživač i edukator Pablo Martínez predavanjem Dissolving the self. Becoming many. On images, bodies and crowds (Rastapanje sebstva. Postajanje mnoštvom. O slikama, tijelima i gomilama) koje “istražuje hitnost kolektivnih emancipatornih gesti u javnom prostoru”. Martínez polazi od sintagme koja je obilježila dvije pandemijske godine, a to je “socijalna distanca” koja je, iako korisna za zaštitu od virusa, imala razoran utjecaj na moć koju tijela imaju u javnom prostoru.

Izostankom masovnih prosvjeda u trenutku kada ekstremna desnica i konzervativne elite pokušavaju suziti prostor ljudskih sloboda i demokracije, nestaju i moćne prakse društvene emancipacije. S druge strane, nedostatak okupljanja u javnom prostoru onemogućava stvaranje novih slika kolektiva, a time gubimo i snažan utjecaj na proizvodnju političkog subjektiviteta, na stvaranje zajedničkog identiteta. Martínez se u svom predavanju vraća primjerima iz prošlosti kako bi razmotrio “različite povijesne trenutke u kojima su se ljudi sa svojim tijelima, imaginacijom i jezikom okupljali na ulicama da zajedno izgrade, ne samo antagonistički javni prostor, već i trenutke nade”.

Predavanje se održava u ponedjeljak, 9. svibnja u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, nakon čega slijedi neformalno druženje sa sudionicima WHW-ove Akademije. Gostovanje predavača i edukatora Vlatke Horvat i Pabla Martíneza također je i dijelom i-Portunus Houses programa mobilnosti u sklopu kojeg se odvija WHW-ov projekt Necessary Connections. New threads of experimental pedagogy.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano